Συνάντηση Ντράγκι – Αναστασιάδη στην Κύπρο – Συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ

ba80270ed98f7b49e870f99f05cc1f33_LΤο κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Το κυπριακό πρόγραμμα έχει παγώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η Κύπρος δεν έχει εκπληρώσει τον όρο που αφορά την εφαρμογή του νόμου για εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων, την ώρα που η υλοποίηση των όρων του μνημονίου και η εξασφάλιση θετικής αξιολόγησης από την Τρόικα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Το μερίδιο, πάντως, που αντιστοιχεί για αγορά κυπριακών ομολόγων ανέρχεται στο 0,2%, όσο αντιστοιχεί η κυπριακή οικονομία στο ευρωσύστημα και συνεπώς η Κύπρος θα μπορούσε να επωφελείται από αγορές ομολόγων €120 εκατομμυρίων μηνιαίως.

Ο κ. Ντράγκι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19.30, ενώ στις 20.00 ο Πρόεδρος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι και των άλλων Διοικητών της Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης, που συνεδριάζουν αύριο, στη Λευκωσία.

Σήμερα θα συνεδριάσουν οι επιτροπές του ΔΣ της ΕΚΤ για να προετοιμάσουν την αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο “Φιλοξενία”.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο από την Κύπρο λεπτομέρειες καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, με στόχο να κτυπηθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη που θεωρείται υπαίτιος για παράταση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας.

Την ίδια ώρα θα συζητηθούν και το ελληνικό ζήτημα  και το τί θα κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ` επέκταση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που όπως ανακοινώθηκε χθες στα 87,4 δισ. ευρώ έφθασε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα (ΕΚΤ – ΕLΑ) στο τέλος Ιανουαρίου, από 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012. Τα μέλη του ΔΣ της ευρωπαϊκής τραπεζικής Αρχής καλούνται επίσης να αποφασίσουν αν θα επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου ή όχι.

Μεγάλη παγκύπρια κοινωνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενόψει της συνεδρίας της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 17.00 η Πλατφόρμα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων «Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί», έξω από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, με τη συμμετοχή των 18 οργανώσεων οι οποίες συνθέτουν την πλατφόρμα, καθώς και οργανώσεις από το εξωτερικό, κυρίως από τις χώρες του μνημονίου.

Πηγή: onlycy.com

Advertisements
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Uncategorized. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...